Indoor Men- en Rijvereniging Westerkwartier.
Tekst: Andries Boer, Annette van Boxtel, Anna Marie Dijk, Jan Jans, Johny Jans, Reint Meems, Nel van Reenen, en Andries Zandee 

Tijdens de Indoor van de Men en Rijvereniging Westerkwartier op zaterdag 7 november is in een groot aantal disciplines om de hoogste eer gestreden. Door het afgelasten van het zomerconcours werden op deze indoor tevens het Nederlands Kampioenschap Tandem en diverse Noord Nederlandse Kampioenschappen in het tuig verreden. Daarnaast stond deze dag ook in het teken van de jurydag aangespannen sport. Alle juryleden die in het concoursseizoen de aangespannen sport beoordelen waren voor deze dag uitgenodigd. De voor de rubriek aangewezen juryleden beoordeelde de betreffende rubriek in de baan, de overige juryleden volgde de prestaties van de pony’s vanaf de zijkant. Een ieder plaatste persoonlijk zijn combinatie. Na afloop van iedere rubriek werd de plaatsing doorgesproken, waarbij elk jurylid zijn plaatsing moest toelichten.De juryvoorzitters zullen hun plaatsingen in dit artikel toelichten.


Rubriek 1: Aangespannen dressuur Klasse B / L / M
In de aangespannen dressuur gingen 5 deelnemers de strijd met elkaar aan. In het enkelspan ging de hoogste eer naar de in klasse L gestarte Ilse Niesing die met Dolce Vita van Stal Valentino 188 punten behaalde. In het dubbelspan reed Veerle Boomgaard Wonomir en Chakothay van stal Break of Dawn in de klasse M naar een score van 176 punten. 

Rubriek 2: Lange teugel Klasse Licht / Midden 1
De lange teugel kende vier deelnemers. De in klasse licht gestarte Gerda Nienhuis eiste met Patrick de eerste plaats op met een score van 145 punten. 

Rubriek 3: Bestgaande rijpony zonder galop
De algemene indruk van deze rubriek is dat de ruitertjes en de pony’s er zeer netjes verzorgd uitzagen. Graag zouden wij zien dat aan de groom’s ook zoveel aandacht besteed zou worden.
Als eerste mocht zich opstellen Boris van de Hoge Wegen die gereden werd door Noël Lap. Deze pony beschikt over een beste stap en draf en is ook zeer werk willig. Exterieur matig zit deze pony goed in elkaar. De pony werd zeer netjes voorgesteld door Noël. Als tweede mocht zich opstellen Zeke van ’t Hoenderdaal die gereden werd door Birgit Hut. Ook deze pony beschikt over een beste stap maar is in draf net wat minder dan de nummer 1. De pony wil goed voor de ruiter werken. Exterieur matig is deze pony goed. Birgit stelde de pony eveneens zeer netjes voor. Als derde mocht zich opstellen Dylona van het Zijlsterland die gereden werd door Remco Lap. Deze pony beschikt over een goede stap en draf. De pony laat zich goed rijden. Exterieur matig is deze pony wat te diep in de voorhand.
Wij als jury hebben genoten van deze jonge talenten. Mochten ze nou op een latere leeftijd te groot zijn voor de pony hopen wij ze met hun shetland pony te mogen begroeten op de bok van de wagen.

Rubriek 4 Enkelspannen (groep 1)
De eerste concours rubriek van de dag werd een overwinning voor Ulex v. Stal oet Roon gereden door Jan Jans, de pony werd met veel regelmaat gereden met een goed gebruik van het achterbeen en loopt in een goede balans. Als tweede mocht opstellen Boris v.d. Hoge Wegen gereden door Petra Hoeksema, de pony werd met veel regelmaat gereden met een goede houding, maar mist iets in het been gebruik ten opzichte van de eerste. Dick Bos reed Velvet van de Winterdijk naar de derde plaats.

Rijproef
Tussen rubriek 4 en 5 moest een rijproef voor deelname aan de competitie worden afgenomen. De juryleden Johny Jans, Nel v. Reenen en Andries Zandee waren door de organisatie hiervoor aangewezen. Zeke v. ’t Hoenderdaal gereden door Johannes Hut uit Doezem vormde de te beoordelen combinatie. Na inspectie en het rijden van een concours parcours slaagde deze combinatie voor het verkrijgen van het rijvaardigheidsbewijs. De juryfelicitaties werden met een brede glimlach in ontvangst genomen. Het is fijn dat er ook dit jaar weer een aantal rijvaardigheidsbewijzen zijn behaald. Toch zou ik een dringende oproep willen doen aan vooral fokverenigingen om te kijken en jong talent te stimuleren die het rijden van concoursrubrieken leuk vinden. Aanvulling is belangrijk voor het behoud van deze prachtige tak van sport, die vaak op schitterende locaties en soms met veel publiek verreden worden. En dan te weten dat je soms ook nog prijzengeld krijgt. Het is een kans om dit mooie ras niet alleen voor u of voor jou te promoten, maar ook voor dit schitterende stamboek: het N.S.P.S. Wees er trots op.

Rubriek 5 Enkelspannen (groep 2)
Eerste werd Dolce Vita v. Stal Valentino gereden door Ilse Niesing, een zeer charmante verschijning met heel veel regelmaat en tact. De nummer twee werd Beezie van stal Polderzicht met als rijder Dick Bos, zeer regelmatig maar mag wel iets meer front tonen. Derde werd Candoo v.d. Pony Hoeve met Marianne Sintnicolaas aan de leidsels, Candoo is een geweldige pony maar is er iets te vaak “uit”

Rubriek 6 Enkelspannen (groep 3)
In de derde rubriek enkelspan kwamen 6 deelnemers in de baan. Als eerste mocht opstellen:Valentino van Florisland gereden door Ieka Boer. Deze pony heeft een mooie houding, stelling en beweegt met veel afdruk en ruimte. Valentino is moeilijk te verslaan met dit mooi beengebruik. Als tweede geplaatst Bob van Nieuwenhuis gereden door Petra Hoeksema. Bob heeft een mooie stelling en houding met voldoende rust maar mist toch nog wat afdruk en beweging in achterbeen t.o.v. Valentino. Als derde geplaatst Shinji van Stal Wainum Wisholt gereden door Lisette Horenga. Een pony met houding en stelling maar mist nog wat afdruk en ruimte in zijn beweging.

Rubriek 7: Noord Nederlands Kampioenschap Enkelspan
De beste pony’s uit de drie enkelspan rubrieken werden uitgenodigd voor het Noord Nederlands Kampioenschap Enkelspan. Voor aanvang werd Boris v.d. Hooge Wegen van Petra Hoeksema afgemeld omdat zij maar met 1 pony kon starten, dit was natuurlijk jammer want in de rubriek liet de vos al veel beweging zien.

Alle rijders probeerden het beste uit hun pony’s te halen en na een voorlopige opstelling besloot de jury om eerst een tussengroep over te laten rijden. Voor het hand veranderen mocht Candoo v.d. Ponyhoeve
zich bij de kopgroep voegen met aan de leidsels Marianne Sintnicolaas. Daarna werd er dus overgereden met 4 aanspanningen. Kampioen werd de mooie sterk optredende vos Ulex van Stal oet Roon een zoon van Pasco van Stal 't Hurkske. Hij werd voorgesteld door Jan Jans maar is in eigendom van Ilse Niesing. Vooral het gebruik van zijn voorhand valt positief op. Maar de overwinning kwam niet gemakkelijk want Valentino van Florisland zat hem dicht op de hielen. Deze prachtige vos gaat met veel front en beweging door de baan maar tijdens de finale liet ze wat steekjes vallen wat haar de titel koste maar de aanspanning werd wel een hele goede reserve kampioen. De pony is in eigendom van fam. Boer en heeft als vaste rijdster Ieka Boer. Petra Hoeksema mocht haar Bob van Nieuwenhuis op de derde plaats opstellen. De pony liet ruime bewegingen zien maar mocht iets meer knieactie tonen en wat rustiger in de hoofdhouding worden. De bonte Candoo kon niet meer brengen wat deze eerder op de dag wel liet zien. De conditie speelde de aanspanning parten maar hij is wel een geduchte tegenstander voor de eerste drie geplaatsten als de conditie omhoog gebracht kan worden. Alle aanspanningen maakten er een waardig kampioenschap van en het was een lust voor het oog om naar zoveel kwaliteit te kijken.

Rubriek 8: Nederlands Kampioenschap Tandem
Om 13.30 uur stond rubriek 8 gepland: Nederlands kampioenschap tandems 
Drie deelnemers hadden zich gemeld voor deze moeilijke discipline, te weten:
1.    Rijder Johan Lap met de pony’s Boris v.d. Hoge Wegen en Bob v. Nieuwenhuis, eig. P.N. Hoeksema, Doezem.
2.    Rijder Dick Bos met de pony’s Ricky v.d. Winterdijk en Velvet v.d. Winterdijk, eig. D. Bos, Groenekan.
3.    Rijder Marten Dijkhuizen met de pony’s Maurice v.d. Bokkelaeren en Makker v.d. Koerberg, eig. M. Dijkhuizen, Nuis.
Na inspectie werd er afgereden en al gauw bleek dat de rijders aan elkaar gewaagd waren. Alle drie keurig gereden met de strengen op de goede lengte, goed als tandem legden zij hun rondes af en werden ze ook in de voornoemde opstelling binnen geroepen. Daar het een Nederlands kampioenschap is, zegt het reglement dat er overgereden moet worden. Na een goed jury-overleg werd besloten om de rijders om beurten een keer rechtsom en een keer een ronde linksom te laten rijden. Het werd dus een standshow met nadruk op show. Het tandem van Johan Lap had de meeste show, veel actie in de benen van de pony’s, waarbij de voorste pony soms wat diep ging. De pony’s van Dick Bos waren een prachtige eenheid, waarbij een fractie minder beweging aanwezig was en waarbij de trekkende pony de neus iets te veel in de wind had. De pony’s gereden door Marten Dijkhuizen toonden ook een zeer goede eenheid, technisch subliem gereden, maar in beweging was dit tandem minder ruim dan de voorgangers. Het goud werd gewonnen door de combinatie van Johan Lap en dus Nederlands kampioen. Voor hem, zijn pony’s en de grooms klonk dan ook het Wilhelmus en kon hij de felicitaties in ontvangst nemen. Het zilver ging naar de combinatie van Dick Bos. Ook een compliment voor hem en zijn grooms. Het brons was voor Marten Dijkhuizen, die met zijn uniforme eenheid ook veel indruk maakte, ook dank aan zijn grooms. 

Rubriek 9: Noord Nederlands Kampioenschap Dubbelspannen
De rubriek dubbelspannen om het Noord Nederlands Kampioenschap telde 4 deelnemers welke in 1 keer geplaatst werd. Kampioen werden de vossen Bob v. Nieuwenhuis en Boris v.d. Hoge Wegen rijder/eigenaar is Petra Hoeksema. Een span die goed voorwaarts werd gereden en bezit over goede bewegingen. Wel was het span onrustig in hoofdhouding. Op de tweede plaats kwamen Maurice v.d. Bokkelaeren en Makker v.d. Koerberg in eigendom van H. Wierenga en M. Dijkhuizen. Het span zwarten is een gelijk opgaand span een echte eenheid maar mocht wat meer beweging tonen. De schimmels Ricky v.d. Winterdijk en Velvet v.d. Winterdijk van de fam. Bos mochten als derde opstellen. Het was jammer dat ze vandaag niet gelijk waren in houding. 

Rubriek 10: Noord Nederlands Kampioenschap enkelspan gereden door dames
Mooie rubriek met 9 deelneemsters, allen keurig verzorgd. Het schoonste geheel werd gewonnen door Ieka Boer.
Na het overkampen mocht als eerste opstellen Ulex v. Stal oet Roôn met eigenaar/rijdster Ilse Niesing. Ulex ging in een mooi tempo en goed verzameld door de baan. Het hoofd in de juiste houding en met veel balans over de benen. Valentino v. Florisland met Ieka Boer aan de leidsels mocht daarna binnenkomen. Ieka wilde waarschijnlijk tijdens dit overrijden het onderste uit de kan halen, maar Valentino dacht hier anders over. Te vaak sprong hij eruit, zodat het steeds weer moeite kostte om de juiste balans te vinden. De derde plaats was voor Bob v. Nieuwenhuis met eigenaar/rijdster Petra Hoeksema. Bob gaat vlot over de benen, steeds recht gesteld en een mooie houding. We zouden net wat meer knie-actie willen zien. Uvito v. ’t Hoendiep met Ineke Horenga op de kar was de volgende. Ook Uvito gaat in een voldoende houding door de baan, echter het geheel zou iets flitsender mogen zijn. Zijn bewegingen zijn wat vlak.

Rubriek 11: Vaardigheid
Op het eind van de dag werd nog een vaardigheidsparcours verreden. Acht deelnemers beproefden hun kundigheid in het fraaie parcours waarin naast technisch moeilijke elementen ook de nodige vaart kon worden gemaakt. Geen van de deelnemers bleef foutloos in twee omlopen. Na een spannende strijd wist Petra Hoeksema met Bob v. Nieuwenhuis de winst op haar naam te schrijven. Deze combinatie bleef daarmee nipt de tevens door Petra Hoeksema gereden Boris Boris v.d. Hoge Wegen en Kristel v.d. Dol gereden door Alberdina de Boer voor.

Rubriek 12: Dressuur onder het zadel
Vijf deelnemers starten in deze rubriek. In de klasse AB zonder galop reed Noël Lap Boris van de Hoge Wegen naar 165 punten en schreef daarmee de overwinning in deze klasse op haar naam. Maureen Schokker startte als enige in de klasse B maar reed een nette proef met Urly Rose van de Aroshoeve en wist daarmee181 punten te behalen. 

Rubriek 13: Agility
Dit jaar was voor het eerst een agility rubriek uitgeschreven. Drie senioren, drie junioren en drie onder het zadel deelnemers bonden de strijd met elkaar aan. Het goud werd behaald bij de junioren door Maureen Schokker met Urly Rose van de Aroshoeve, de senioren door Jolanda Lokerse met Ragna van ’t Korfdiep en onder het zadel door Remco Lap met Dylona van het Zijlsterland.

Voor de volledige uitslag zie:

Uitslagen Indoor zaterdag 7 november